Får chefen berätta att jag är sjuk?

Innehållsförteckning

Får chefen berätta att jag är sjuk?

Får chefen berätta att jag är sjuk?

Svar: Uppgifter om hälsa är enligt dataskyddslagstiftningen känsliga personuppgifter. Uppgifterna kan till exempel vara sjukfrånvaro, graviditet och läkarbesök. Det är som utgångspunkt förbjudet för arbetsgivaren att behandla känsliga personuppgifter.

Måste jag säga vad jag är för sjuk?

Enligt 9 § Lag om sjuklön är du som arbetstagare inte skyldig att uppge på vilket sätt du är sjuk. ... (Som huvudregel gäller det om du är sjuk i mer än 7 dagar.) Dock: En arbetsgivare har rätt att fråga efter vilken sjukdom du lider av, däremot måste du inte svara på frågan!

Vad kan jag sjukanmäla mig för?

Under de första 90 dagarna har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra ditt vanliga arbete, eller ett annat tillfälligt arbete, hos din arbetsgivare. Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls hos din arbetsgivare.

Vad räknas som att vara sjuk?

Sjukanmälan och sjukintyg Alla kan drabbas av sjukdom som innebär att man inte kan arbeta. Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom ska du så snart som möjligt anmäla det till din arbetsgivare. ... Därför är det viktigt att du känner till vad som gäller på just ditt arbete.

Får chefen berätta att jag har Corona?

Nej, detta regleras av den lagstiftning som finns när det gäller sekretess. Ingen får sprida uppgifter om medarbetares eller kollegors hälsa eller andra personliga förhållanden. Du kan dock själv välja att berätta eller säga till chefen att hen får berätta för dina kollegor att du är smittad.

Måste arbetsgivaren veta sjukdom?

Du som chef ska anmäla olyckor och sjukdomar som uppstått i arbetet. Det kan gälla kroppslig skada men även ohälsa på grund av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön eftersom även exempelvis konflikter på arbetsplatsen eller hög arbetsbelastning kan ha orsakat ohälsan.

Måste jobba trots sjukdom?

Som arbetstagare har man ingen skyldighet att arbeta om man är sjuk, utan det man är skyldig att göra är att sjukanmäla sig så snart som möjligt till arbetsgivaren. ... Visserligen ska man försöka hålla sig till de rutiner för sjukanmälan som finns på arbetsplatsen.

Vad skriver man i en sjukanmälan?

Berätta varför du sjukanmäler dig Det första du bör berätta är varför du sjukanmäler dig. Om du exempelvis har drabbats av en personlig tragedi, behöver du självklart inte gå in i detalj. Men det kan vara en bra idé att berätta vad som har hänt, så att arbetsgivaren får en uppfattning om ditt tillstånd eller situation.

Relaterade inlägg: