Vad blandar man linolja med?

Innehållsförteckning

Vad blandar man linolja med?

Vad blandar man linolja med?

Den råa kallpressade linoljan bör blandas ut med balsamterpentin om den skall användas för träbehandling.

Kan man blanda linolja och lacknafta?

Lacknafta kan till nöds användas som spädning av linoljefärg för enklare arbeten, men rekommenderas inte då den ”magrar” färgen på ett svårkontrollerbart sätt. Idag väljs förtunning ofta med tanke på dess påverkan på hälsan. Man ska då veta att balsamterpentin och alifatisk lacknafta är stora framsteg ur den aspekten.

Vilken linolja torkar?

linolja är extremt djupträngande och impregnerande. Den tar också längre tid att torka. Kokt linolja torkar snabbare och tränger in bra i underlaget, men inte lika djupt som den råa linoljan.

Vad är skillnaden mellan rå linolja och kokt linolja?

  • Den kokta linoljan är tjockare, har högre densitet och är mörkare än rå linolja och bildar, till skillnad från rå linolja, skikt under torkning och får därför en bättre skyddande yta. Den utvidgar sig ca 15 % när den torkar och täpper därför till bra inne i trä. Linoljan oxiderar snabbt under viss värmeutveckling.

Vad är linolja och linfröolja?

  • Linolja eller linfröolja är olja pressad ur linfrö från växten lin. Linolja används som impregnering, och som bas för traditionell färgtillverkning samt rostskydd med mera. Oljan används även i matlagning men är inte lika vanlig som rapsolja eller olivolja.

Hur gör man målning med linoljefärg?

  • MÅLNING MED LINOLJEFÄRG PÅ OBEHANDLAT TRÄ – UTOMHUS. 1. Grundning. Blanda färgen enligt följande: ca 35% linoljefärg, 50% linolja, 15% balsamterpentin.Torktid varierar med väderlek, beräkna 3-4 dygn vid torr och varm väderlek. 2. Mellanstrykning. Måla med outspädd färg på släta ytor. Späd färgen med 10 – 20 % balsamterpentin på grova ytor.

Hur använder du linoljesåpa utan fettsyror?

  • Använd linoljesåpa och överge rengöringssprayerna. Om du använder en linoljesåpa utan fria fettsyror slipper du den feta hinnan som lätt kan bli kvar med traditionella såpor. Använd till köksbänkar, matbordet, dammtorkning, städning av badrummet. Dosering: 2 tsk linoljesåpa per halvliter vatten.

Relaterade inlägg: