Vad sprängde man berg med före dynamiten?

Innehållsförteckning

Vad sprängde man berg med före dynamiten?

Vad sprängde man berg med före dynamiten?

Innan dynamiten uppfanns användes nitroglycerin för att spränga i berg. Det gav kraftiga explosioner, men ett stort problem var att nitroglycerin är en vätska som är känslig för stötar, så det blev många tragiska olyckor när det exploderade av misstag.

Hur nära ett hus kan man spränga?

När man spränger fortplantar sig tryckvågor genom marken. För bergig mark gäller att alla grannfastigheter inom en radie av femtio meter måste besiktigas både före och efter sprängningen. För lerig mark gäller hundra meters avstånd, eftersom vibrationer fortplantar sig bättre genom lera.

Vad sprängde man med förr?

Om man eldar en stor vedbrasa mot ett berg, blir berget hett och sprött och bitar lossnar lätt. Det kallas för tillmakning. Förr användes därför eld i gruvorna när man ville bryta loss malm. Då användes spett och kilar.

Varför spränger man i Sverige?

Motiven kan vara utpressning av restauranger, indrivning av skulder och att skrämma eller hämnas på andra gäng eller polis. Rättsligt används termen allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. Det vidare begreppet sprängning innefattar även legala ändamål och olyckor genom oaktsamhetsbrott som allmänfarlig vårdslöshet.

När började man spränga?

Sprängning med svartkrut introducerades på 1710-talet. Sprängning med dynamit och nitroglycerin kom under andra hälften av 1800-talet. De första borrmaskinerna började användas 1879 och drevs av ångdrivna kompressorer. Elektricitet användes från 1899.

Relaterade inlägg: