Vilka områden finns inom den biologiska psykologin?

Innehållsförteckning

Vilka områden finns inom den biologiska psykologin?

Vilka områden finns inom den biologiska psykologin?

Biologisk psykologi är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde med inriktning mot att förstå och förklara psykologiska funktioner med hjälp av bakomliggande biologiska skeenden. Exempel sådana skeenden kan vara fysiologisk aktivitet, framförallt nervsystemets aktivitet, samt genetik och evolution.

Vad studerar man inom Neuropsykologin?

Neuropsykologen använder samtal, testmetoder och en klinisk bedömning för att kartlägga kognitiva och emotionella faktorer och söka samband med uppkomna störningar i hjärnans funktioner som förklaring till av- vikelser i beteende eller personlighet hos patienten.

Vad är en biologisk psykologi?

  • Biologisk psykologi. D en biologiska psykologin är namnet på en gren av psykologin som inriktar sig på våra beteenden som härrörande från fysiska faktorer där biokemiska processer i hjärnan är upphov till tankar. Enligt den biologiska psykologin anses den psykiska utvecklingen hos individen huvudsakligen vara påverkad av ärftliga anlag.

Vad är det biologiska perspektivet?

  • Det biologiska perspektivet förutsätter att beteenden, tankar och känslor kan förklaras med kroppsliga processer. I fokus för den biologiska psykologin ligger ofta nervsystemet och hjärnan, denna del av psykologin kallas för neuropsykologi.

Vad är kunskap inom psykologi?

  • Kunskap inom psykologi används ofta vid utvärdering, diagnosticering och behandling av psykisk ohälsa, men även för att lösa olika problem inom mellanmänskliga situationer och interaktioner. En psykolog kan ha olika roller: forskning, undervisning, klinisk praktik, rådgivning och psykoterapi.

Relaterade inlägg: