När blir stress skadligt?

Innehållsförteckning

När blir stress skadligt?

När blir stress skadligt?

Skadligt blir det först när du under en längre tid befinner dig i stressande situationer, både verkliga och tänkta. Till exempel kan det leda till förhöjt blodtryck också i vila och till spända muskler som börjar göra ont.

Vad är dåligt med stress?

Positiv och negativ stress Positiv stress är när du medvetet anstränger din kropp och dina sinnen för att orka ta itu med en uppgift eller klara en deadline. Då är du stressad under en kortare period och efteråt får du tid att återhämta dig. Negativ stress är när du blir ångestfylld och mår dåligt av stressen.

Kan alkohol göra dig mer känslig för stress?

  • Alkohol kan göra dig mer känslig för stress. Ta det lugnt med alkohol. Om du känner dig trött och spänd kan det vara frestande att dricka alkohol för att lättare kunna koppla av. Alkohol kan verka avslappnande tillfälligt, men kan tvärtom göra att du blir mer känslig för stress.

Vad är långvarig stress?

  • Långvarig stress drabbar ofta personer som har allt för stor arbetsbelastning, som inte kan påverka sin situation eller som känner att de inte kan hantera de krav som ställs i vardagen.

Hur kan du få hjälp med stress och obalans i livet?

  • Stressjukdomar kan ta lång tid att läka, därför är det viktigt att ta hand om stress och obalans i livet så snart som möjligt. På vårdcentralen kan du träffa läkare och få prata med en kurator eller psykolog. Du kan också få hjälp av en fysioterapeut.

Vad är tecken och varningssignaler för stress?

  • Stress påverkar många delar av kroppen och kan visa sig på olika sätt för olika personer. Tydliga tecken och varningssignaler kan vara en eller flera av följande saker: Du är trött på morgonen, även när du sovit länge och ostört flera nätter i rad

Relaterade inlägg: