Vad styr hjärtats slag?

Innehållsförteckning

Vad styr hjärtats slag?

Vad styr hjärtats slag?

Hjärtslagen styrs genom att en impuls startas från ett litet område i höger förmak som kallas sinusknutan. Impulsen får hjärtats förmak att dra ihop sig så att blodet strömmar in i de två kamrarna i hjärtat. Sedan når impulsen vidare till den så kallade AV-knutan, och därefter genom den så kallade His-bunten.

Hur regleras hjärtats slag?

Hjärtfrekvensen styrs av det autonoma nervsystemet, sympatikus och parasympatikus. Sympatikus ökar hjärtfrekvensen och parasympatikus sänker, via vagusnerven frekvensen.

Vad är det som styr hjärtats arbete?

Hjärtats retledningssystem Hjärtat har ett elektriskt system – retledningssystemet – som gör att det dras ihop och blodet pressas ut i kärlsystemet. Retledningssystemet består av specialiserade hjärtmuskelceller som alstrar impulser till alla delar av hjärtmuskeln.

Vad styr Sinusknutan?

Hjärtats elektriska aktivering startar i sinusknutan som är innerverad av både sympatikus- och parasympatikusfibrer och regleras av det icke viljestyrda nervsystemet (autonoma nervsystemet). Sinusknutan har en förmåga att med jämna mellanrum spontant ge upphov till depolarisering, så kallad automaticitet.

Vad är avvikelser i hjärtats rytm?

  • Avvikelser i hjärtats rytm är vanliga. De beror på fel i hjärtats elektriska impulsbildning eller fortledning och kallas med ett sammanfattande namn hjärtrytmrubbningar eller arytmier. Den vanligaste betydelsefulla hjärtrytmrubbningen är förmaksflimmer.

Vad är hjärtflimmer och förmaksflimmer?

  • Hjärtflimmer och förmaksflimmer. Hjärtrytmrubbningar, eller arytmi, är en mängd tillstånd som har det gemensamt att hjärtat inte följer normal rytm. Hjärtat slår för fort, för långsamt eller oregelbundet.

Vad är hjärtrytmrubbningar Vid AV-block?

  • Den långsamma rytmen kan bana väg för hjärtrytmrubbningar i kamrarna. Vid AV-block är symtomen yrsel, trötthet, orkeslöshet och i allvarligare fall svimning. Som en följd av den låga hjärtrytmen kan personer med AV-block även ha symptom och visa tecken på hjärtsvikt.

Relaterade inlägg: