Varför stängs kärnkraften ner?

Innehållsförteckning

Varför stängs kärnkraften ner?

Varför stängs kärnkraften ner?

Kärnkraften är alltså svår att använda för att kompensera för variationerna i den väderberoende vind- och solkraften, eller förändringar i elanvändningen. Ungefär en gång om året stängs reaktorn av – oftast på sommaren – för att genomföra service, moderniseringar och för att fylla på med bränsle.

Vad skulle hända utan kärnkraft?

Utan kärnkraft skulle Sveriges behov av både import och export sannolikt öka för att balansera elsystemet. Med en större grad varierande elproduktion skulle det uppstå både fler tillfällen med överskott, då vi behöver exportera ännu mer el än idag, och fler tillfällen med underskott, då vi behöver importera el.

Varför stänga Ringhals?

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Kan vi klara oss utan kärnkraft?

Och Svenska kraftnät har i sin rapport Långsiktig Marknadsanalys, 2018 visat att man även helt utan kärnkraft i Sverige, mycket högre elförbrukning, och fem gånger mer vindkraft än 2019, kan uppnå en mycket låg risk för effektbrist.

Relaterade inlägg: