Vad är det som gör att skador som uppstår i vänster hjärnhalva ger symtom i höger kroppshalva?

Innehållsförteckning

Vad är det som gör att skador som uppstår i vänster hjärnhalva ger symtom i höger kroppshalva?

Vad är det som gör att skador som uppstår i vänster hjärnhalva ger symtom i höger kroppshalva?

En skada i höger hjärnhalva orsakar ofta en förlamning eller nedsättning av känseln i den vänstra kroppshalvan. Det beror på att den högra hjärnhalvan kontrollerar rörelser i vänstra kroppshalvan. Det är också den högra hjärnhalvan som styr förmågan att analysera och att bedöma avstånd, storlek och hastighet.

Vilken hemisfär är Språkdominant?

Hos cirka 95 % av alla högerhänta personer är den vänstra hjärnhalvan språkdominant (förmågan att tala, läsa, skriva, räkna). Hos cirka 30 % av vänsterhänta personer är mönstret det omvända: den högra hemisfären är språkdominant.

Vad är den vänstra hjärnhalvan som styr språk och tal?

  • Den vänstra hjärnhalvan är oftast den som styr språk och tal. Det kallas för att den är dominant. Den högra hjärnhalvan är oftast mer konstnärlig och skapande. Känsel och rörelser styrs av den motsatta sidans hjärnhalva, det vill säga rörelserna i höger kroppshalva styrs av vänster hjärnhalva, och tvärtom.

Vad styr hjärnstammen?

  • Hjärnstammen styr kroppens hormonsystem, andningen, hjärtslagen, kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och din vakenhet. Tillsammans med hypotalamus styr hjärnstammen även blodtryck och puls. Från hjärnstammen styrs också reflexer som att svälja och nysa. Lillhjärnan är viktig för balans och rörelser.

Vad ansvarar hjärnbarken för?

  • Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.

Vad är ventriklarna i hjärnan?

  • I hjärnan finns fyra hålrum som kallas ventriklar. Ventriklarna har förbindelse med varandra och innehåller en klar vätska som kallas hjärn-ryggmärgsvätska. Den kan också kallas likvor. Vätskan bildas i speciella blodkärl i ventriklarna, och den omger även hjärnan och ryggmärgen.

Relaterade inlägg: