Hur skapas nya pengar?

Innehållsförteckning

Hur skapas nya pengar?

Hur skapas nya pengar?

När en bank lånar ut pengar skapas pengar i och med utlåningen. Skulden som skapas cirkulerar därefter som om den vore pengar. Ett exempel på det är att centralbanken köper obligationer från en privat bank. När bankerna överför obligationerna till centralbanken får de pengar i utbyte.

Hur funkar pengar?

Pengar, oavsett form, har tre olika funktioner. Det är ett bytesmedel – ett betalningsmedel med ett värde som alla litar på. Pengar är även en räkneenhet som gör att varor och tjänster kan prissättas. Dessutom fungerar pengar som värdemätare och värdebevarare.

Vad styr Riksbanken?

Riksbanken är Sveriges centralbank. Vi ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Vi ger också ut Sveriges sedlar och mynt.

Hur skapar bankerna pengar?

Riksbanken kan skapa pengar genom att ge ut sedlar och mynt men också genom att ge ut elektroniska pengar i svenska kronor till bankerna och det är det som Riksbanken gjorde.

Var kommer pengarna ifrån?

Pengarna man lånar ut hämtar man hem via obligationer och annat på marknaden. Men kortsiktigt lånar man från riksbanken. Bakom riksbanken finns staten. I själva verket är det alltså staten som garanterar alla de pengar vi sätter in på bankerna, men också de pengar bankerna lånar ut.

Hur får banken sina pengar?

Bankerna finansierar sin utlåning dels genom eget kapital, dels genom att låna från olika håll. En stor del av lånen är pengar som kunder satt in på konton i banken. Men bankerna lånar också mycket pengar på kapitalmarknaderna, exempelvis genom att ge ut obligationer som köps av investerare runt om i världen.

Relaterade inlägg: