Vart är valen på Öland?

Innehållsförteckning

Vart är valen på Öland?

Vart är valen på Öland?

Valen ligger i närheten av Segerstads fyr, långt söderut längs med Ölands östra kust.

Vad gjorde man med valen på Öland?

Den döda valen på Öland har dragits upp på land. Idag ska den köras till en förbränningsstation i Danmark och brännas till energi. P4 Kalmars reporter Olle Tyrbo har rapporterat från platsen. – Så ligger den där ett femtiotal meter ut, den upp och nervända knölvalen.

Hur mycket väger valen på Öland?

Under måndagen började bärgningen av den döda val som legat strandad på sydöstra Öland. Knölvalen är ungefär åtta meter lång och väger 15 ton och låg ungefär 50 meter ut i vattnet.

Var på Öland strandade valen?

Valen strandade vid Segerstads fyr på sydöstra Öland. Enligt experter är det troligen en ung kalv. Valen ligger upp och ner, med halva kroppen fortfarande i vattnet. Knölvalen dog tros ha dött av svält eller en båtkollision.

Vad hände med den strandade valen?

Under måndagsmorgonen bärgades den strandade och döda knölvalen från Mellby på Öland. Valen togs upp på land för att flyttas över till en container och vidare till en förbränningsanläggning.

Har knölvalen barder?

Knölval (Megaptera novaeangliae) Det är den största valen som besöker oss med jämna mellanrum, de kan bli upp 18 meter och väga 30 ton. De kommer till våra vatten under sommarmånaderna för att jaga. Knölvalen är ett däggdjur och tillhör bardvalarna vilket innebär att den har bard istället för tänder.

Hur länge är en knölval dräktig?

11 månader Humpback whale/Gestation period

Hur gick det med valen?

Efter närmare inspektion konstaterades att det rörde sig om en ung knölval på omkring åtta meter, och att den troligen dött av svält eller en båtkollision. Den exakta dödsorsaken går dock inte att fastställa då valen varit så pass förruttnad att en obduktion varit omöjlig.

Finns det knölvalar i Sverige?

Knölvalen har blivit en vanlig gäst i Sverige och ses numera här nästan varje år, både på västkusten, södra Sverige och i Östersjön. Det är den största valen som besöker oss med jämna mellanrum, de kan bli upp 18 meter och väga 30 ton. De kommer till våra vatten under sommarmånaderna för att jaga.

Relaterade inlägg: