Vad innebär köpkraftsparitet?

Innehållsförteckning

Vad innebär köpkraftsparitet?

Vad innebär köpkraftsparitet?

Köpkraftsparitetstal, PPP, är omräkningstal för olika valutor vilka gör det möjligt att jämföra värden för olika länder i enheter med samma köpkraft. Ett paritetstal mellan två valutor är lika med kvoten mellan de belopp som behövs för att köpa samma mängd varor och tjänster i respektive land.

Hur hänger den svenska kronans växelkurs samman med kronans värde?

Vad påverkar växelkursens utveckling på kort och lång sikt? På kort sikt bestäms växelkursen främst av olika förändringar på de finansiella marknaderna, som i sin tur beror på marknadsaktörernas förväntningar och riskbedömningar. På längre sikt spelar penningpolitikens utformning i Sverige och omvärlden störst roll.

Vilka strömmar i kretsloppet påverkas i första hand av penningpolitiken?

Penningpolitiken påverkar huvudsakligen ekonomin genom förändringar av Riksbankens styrränta, reporäntan, som sprider sig till marknadsräntor samt till bankernas och bostadsinstitutens in- och utlåningsräntor.

Hur påverkas Sverige av en rörlig växelkurs?

Sedan hösten 1992 har Sverige haft rörlig växelkurs, vilket innebär att valutan kan fluktuera fritt och inte är knuten till någon annan valuta. Rörlig växelkurs innebär att värdet på svenska kronan beror på efterfrågan och utbud.

Relaterade inlägg: