Vem styr Finansinspektionen?

Innehållsförteckning

Vem styr Finansinspektionen?

Vem styr Finansinspektionen?

FI:s verksamhet regleras i en förordning som beskriver myndighetens specifika uppgifter och ansvar. FI:s verksamhet styrs även av regeringens årliga regleringsbrev. Där anges vilka mål FI ska ha för sin verksamhet, och de uppdrag som regeringen vill att FI ska utföra.

Vem kontrollerar banker?

Finansinspektionen ansvarar för tillsynen av instituten både ur ett instituts-specifikt perspektiv (mikrotillsyn) och ett systemperspektiv (makrotillsyn). Riksbanken ska främja ett säkert och effektivt betalningssystem. Riksgälden ansvarar för att hantera eventuella banker i kris och för insättningsgarantin.

Vad heter Finansinspektionen på engelska?

Finansinspektionen (FI) är en statlig myndighet med uppgift att arbeta för ett stabilt finansiellt system som ger ett högt skydd för konsumenter och bidrar till en hållbar utveckling. We are the Swedish financial supervisory authority.

Vem övervakar bankerna?

Finansinspektionen är den myndighet som övervakar att banker och andra företag på finansmarknaden inte bryter mot de regelverk som finns för bank- och kreditmarknaden.

Är en bank en myndighet?

Utöver centralbankens räntestyrning, regleras bankverksamhet genom lagstiftning. I Sverige är det den statliga myndigheten finansinspektionen som ansvarar för tillsynen av bankerna. Till exempel måste banker enligt lag upprätthålla en viss soliditet och likviditet.

Relaterade inlägg: