Vad är en Levnadsberättelse?

Innehållsförteckning

Vad är en Levnadsberättelse?

Vad är en Levnadsberättelse?

I levnadsberättelsen får du möjlighet att berätta din livshistoria och om vanor och rutiner som är viktiga för dig och din vardag. Det ger förutsättningar för en individuellt anpassad vardagsrehabilitering och omvårdnad. Att känna till livshistorien är en viktig del i grunden för ett gott bemötande.

Varför kan det vara betydelsefullt med en Levnadsberättelse?

Levnadsberättelsen är ett sätt för personer med demenssjukdom att själva kunna påverka sin tillvaro om och när de själva inte kan komma till tals. ... Genom levnadsberättelsen får vård- och omsorgspersonal, kunskap om vem personen är och har varit och kan därmed bemöta personer med demenssjukdom på bästa sätt.

Hur kan vårdpersonal använda sig av Levnadsberättelsen?

Som vårdpersonal kan vi ha nytta av levnadsberättelsen som grund för samtal och för att lära känna människan som är beroende av vår omsorg. Det finns metoder, mallar och blanketter som stöd för medarbetare och närstående på äldreboendet. Varje människa har rätt att stå i centrum i sitt eget liv.

Vad ska en livsberättelse innehålla?

Livsberättelser innehåller, till skillnad från andra berättelser, något som visar berättarens värderingar och förhållande till sitt eget liv. Om lyssnaren förmår skapa en personlig relation och bekräftar berättaren kan berättandet vara terapeutiskt.

Varför och hur dokumentation och Levnadsberättelser används inom demensvården?

Levnadsberättelsen används för att kunna ge personer med demenssjukdom en personcentrerad vård och omsorg. Genom levnadsberättelsen får vård- och omsorgspersonal kunskap om vem personen är och har varit och kan därmed bemöta personer med demenssjukdom på bästa sätt.

Hur en livsberättelse kan påverka den dagliga omvårdnaden?

Den påverkar även vår syn på oss själva och andra. Resultaten av Terttu Häggströms studier visar bland annat att vårdtagarens livsberättelse kan utgöra en tolkningsram för vårdpersonalen. Genom att ta del av den kan de få förståelse för hur den sjuke och dennes närstående uppfattar sin situation.

Vad betyder livsberättelse?

Begreppet livsberättelse (eng, storytelling) kan definieras som berättelser om det en människa upplever. Livsberättelsen ger möjlighet att utforska sin historia, sina minnen och sin nuvarande vardag.

Relaterade inlägg: