Vilka läkemedel hittar du under ATC registret M?

Innehållsförteckning

Vilka läkemedel hittar du under ATC registret M?

Vilka läkemedel hittar du under ATC registret M?

ATC-register

  • A Matsmältningsorgan och ämnesomsättning.
  • B Blod och blodbildande organ.
  • C Hjärta och kretslopp.
  • D Hudpreparat.
  • G Urin- och könsorgan samt könshormoner.
  • H Systemiska hormonpreparat, exkl. könshormoner och insuliner.
  • J Antiinfektiva medel för systemiskt bruk.
  • L Tumörer och rubbningar i immunsystemet.

Vad menas med ATC?

ATC-kod står för ”anatomical therapeutic chemical classification system” och är ett klassificeringssystem för läkemedel baserat på hur eller var läkemedlet verkar.

Hur är läkemedel klassificerade i ATC systemet?

Läkemedlen indelas efter anatomisk huvudgrupp (1-ställig), terapeutisk undergrupp (3-ställig), farmakologisk undergrupp (4-ställig), kemisk undergrupp (5-ställig) och kemisk substans (7-ställig). Humanläkemedel har ATC-koder som börjar med en bokstav A-V. Bokstäverna W-Z används för klassificering av icke-läkemedel.

Hur är läkemedel klassificerade i ATC systemet it ex Fass )?

Kodens uppbyggnad. Systemet består av 14 huvudgrupper, som visar var eller hur läkemedlet verkar. Huvudgrupperna motsvaras av en bokstav, och inom varje grupp finns ett antal terapeutiska nivåer som betecknas av två siffror.

Hur kan man enkelt ta reda på vilken ATC kod ett läkemedel har?

Uppgifter om läkemedels ATC-koder finns i Fass (www.fass.se).

Vad är DDD läkemedel?

Definierad dygnsdos – DDD Måttenheten DDD (Definierad DygnsDos) är den förmodade genomsnittliga dygnsdosen då läkemedlet används av en vuxen vid läkemedlets huvudindikation.

När används ATC kod?

ATC (Anatomical, Therapeutic, Chemical classification) är ett internationellt klassificeringssystem för läkemedel, fastställt av WHO. Syftet med systemet är att öka säkerheten vid läkemedelsanvändning. Alla läkemedel tilldelas en ATC-kod efter anatomisk, terapeutisk, farma- kologisk och kemisk tillhörighet.

Vad är FASS vårdpersonal?

Målet för Fass är att kunna ge dig den läkemedelsinformation du behöver, när du behöver den. Därför utvecklar vi oavbrutet våra tjänster och funktioner för att det ska vara så enkelt som möjligt att nå Fass, var du än befinner dig. Fass finns anpassad för dator, läsplatta och mobil.

Relaterade inlägg: