Vilka omfattas av LUF?
Vilka omfattas av LUF?
Lagen gäller för myndigheter, kommuner, landsting och statliga myndigheter, offentligägda bolag, och vissa andra organisationer som står dessa nära. Den omfattar även företag som bedriver verksamhet inom försörjningssektorerna, och som en upphandlande myndighet kan utöva ett bestämmande inflytande över.
När ska LUF tillämpas?
För verksamheter som enbart bedriver verksamhet inom ramen för LUF ska LUF tillämpas på alla upphandlingar. I vissa fall kan en upphandlande myndighet, exempelvis en kommun, bedriva verksamhet inom ramen för både LOU (genom exempelvis skolverksamhet) och LUF (genom exempelvis vattensektorn).
Vad finns det för speciella skillnader mellan LOU och LUF?
I LOU är ramavtalsupphandlingen ingående reglerad. Självfallet får LUF upphandlare använda dessa regler men det begränsar handlingsutrymmet. I LOU skiljer man på ramavtal där man faststället villkor för avrop och ramavtal där man inte gör det. Denna åtskillnad finns inte i LUF.
Vad är Försörjningssektorn?
Ett direktiv tar sikte på upphandling som sker inom allmänna sektorer för den offentliga verksamheten. Man talar här ofta om det så kallade klassiska området. Ett annat direktiv reglerar upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster. Den sektorn betecknas ofta försörjningssektorn.
När får man Direktupphandla?
Du kan direktupphandla när det som ska köpas har ett värde som understiger direktupphandlingsgränsen. Du kan också direktupphandla i vissa särskilda situationer som finns angivet i upphandlingslagarna. Det finns inga krav i lagen för hur en direktupphandling ska gå till.
Vad är en tjänstekoncession?
Tjänstekoncession. Med tjänstekoncession avses en koncession där en upphandlande organisation anförtror till koncessionshavaren att erbjuda och förvalta andra tjänster än de som avses för byggkoncessioner.
Var hittar man bestämmelser om koncession?
Lag (2016:1147) om upphandling av koncessioner Svensk författningssamling 2016:2016:1147 t.o.m. SFS 2019:972 - Riksdagen.