Vad är skillnaden mellan ST läkare och specialistläkare?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan ST läkare och specialistläkare?

Vad är skillnaden mellan ST läkare och specialistläkare?

ST-tjänstgöring är en förkortning som står för specialiseringstjänstgöring (ST) och är ett steg till att bli specialistläkare. Efter att allmäntjänstgöringen (AT) är slutförd arbetar du som legitimerad läkare och har då möjlighet att söka en ST-tjänst.

Vad gör en specialistläkare?

Andra arbetar med forskning och undervisning vid ett universitet, inom företagshälsovården eller läkemedelsindustrin eller på en myndighet. De flesta legitimerade läkare väljer att bli specialistläkare. De största specialiteterna är allmänmedicin, internmedicin, kirurgi samt psykiatri.

Vad betyder läkare med förordnande?

Ett särskilt förordnande är ett tillfälligt tillstånd för att få jobba i yrket, utan legitimation, och använda sig av yrkestitel ”Underläkare”. De som har avklarat 9 terminer på läkarlinjen har möjlighet att utöva yrket, genom att ansöka om särskilt förordnande.

Vad är det för skillnad på ST och AT-läkare?

Den stora skillnaden är att läkare som inte har gjort eller kommer att göra svensk AT för att erhålla läkarlegitimation och som inte har påbörjat sin specialiseringstjänstgöring innan behöver göra en bastjänstgöring (BT) som en första inledande del i sin specialiseringstjänstgöring.

När får man kalla sig läkare?

Läkare får man inte kalla sig innan man har legitimation – oavsett om man är förordnad som AT-läkare, som underläkare efter läkarexamen eller som underläkare på särskilt förordnande innan läkarexamen (i princip först efter termin 9 eller 10).

Måste man bli ST läkare?

En legitimerad läkare som vill ansöka om specialistkompetensbevis behöver göra en specialiseringstjänstgöring (ST). Specialiseringstjänstgöringen sker under minst 5 eller 5,5 år (beroende på föreskrift) för att erhålla de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som en specialistläkare behöver.

Vad är skillnaden mellan olika läkare?

Hej, Allmäntjänstgöring (AT) är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort läkarutbildning på läkarprogrammet. ... Efter att allmäntjänstgöringen (AT) är slutförd har man möjlighet att söka en ST-tjänst. Överläkare är en tjänstetitel för en tjänst som innebär ett ledningsansvar.

Relaterade inlägg: