Vad är en lärmiljö?

Innehållsförteckning

Vad är en lärmiljö?

Vad är en lärmiljö?

Man brukar prata om fysisk, pedagogisk och psykosocial lärmiljö. Den fysiska lärmiljön är mest konkret, och inbegriper var lärande sker, t. ex. klassrum och korridorer, och kan röra ventilation, färg, ljud, ljus, möblemang mm.

Vad säger läroplanen om lärmiljö?

Förskolans lärmiljö finns omskriven i Läroplan för förskolan (Lpfö 98). Läroplanen säger att ”verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utvecklar barnens utveckling och lärande. ... Miljön ska ge barnen möjligheter att pröva, undersöka, utforska, experimentera, leka, skapa och konstruera.

Vad avgör om en plats utgör en lärmiljö?

Den fysiska miljön, till exempel lokalernas utformning och utemiljö, skapar olika förutsättningar och möjligheter att utforma verksamheten och det pedagogiska arbetet. Hur man utformar den fysiska miljön är därför av betydelse för vilka handlingsmöjligheter som skapas - vad man kan göra och hur man kan vara.

Vad menas med inkludering i skolan?

Inkludering handlar om att känna gemenskap och vara en del av gruppen. Man måste skilja på inklu- dering och integrering. Inkludering är att helheten anpassas till delarna, och integrering innebär det rakt motsatta. Claes Nilholm skulle gärna se inte bara individuella mål i skolan utan också gruppmål.

Hur ska ett klassrum se ut?

God ventilation och klasstorlekar matchade med rummets ventilationskapacitet. Tydligt avgränsade lärmiljöer och tydlig grupptillhörighet. ”Vi som är i det här rummet är en klass och hör ihop” skapar trygghet. Tänk på lugn och stillhet i färgval och utsmyckning; välj enfärgat och undvik mönster.

Relaterade inlägg: