Hur ser ett strafföreläggande ut?
Hur ser ett strafföreläggande ut?
Strafföreläggande Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och antecknas i belastningsregistret. Skillnaden är att åklagaren inte väcker åtal och att det därmed inte blir någon rättegång. De straff som kan komma i fråga i ett strafföreläggande är böter eller villkorlig dom.
Vem utfärdar dagsböter?
Böter kan i Sverige utfärdas av domstol, Polisen, Tullverket eller Kustbevakningen. Böter ska dömas ut, enligt vad som är föreskrivet för brottet i fråga, i dagsböter, penningböter eller normerade böter.
Vad kan ett strafföreläggande vara?
Ett strafföreläggande innebär att en åklagare beslutar att en rättegång inte ska ske, utan den som begått brottet istället ska betala en viss summa pengar. För detta krävs att böter eller villkorlig dom skulle blivit aktuellt vid eventuell rättegång, och inte fängelse (48 kap. 4 § 1 stycket RB).
Hur fungerar strafföreläggande?
Om den misstänkte erkänner att han eller hon har begått brottet och det är klart vad det ska bli för straff, kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande. Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och det antecknas i belastningsregistret.
Vilka böter finns?
Det finns tre former av böter: dagsböter, penningböter och normerade böter. Dagsböter bestäms till ett visst antal beroende på hur allvarligt brottet är och där storleken av varje dagsbot beror på hur den bötfällda personens ekonomi ser ut.