Varför finns språkvård i Sverige?
Innehållsförteckning
- Varför finns språkvård i Sverige?
- Vad är ett vårdat språk?
- Vad gör ISOF?
- Vad är Språkrådet Vad har de för uppgifter?
- Varför är Finska ett minoritetsspråk i Sverige?
- Vilka sitter i Språkrådet?
- Vad menas med klarspråk?
- Vad är det offentliga språket?
- Vad gör Institutet för språk och folkminnen?
- Är Isof trovärdigt?
Varför finns språkvård i Sverige?
Svensk språkvård är av tradition starkt inriktad på att vara ett stöd för dem som på olika sätt vill ha hjälp med att använda språket. Språkvården arbetar i första hand med råd och rekommendationer, inte så mycket med föreskrifter och direktiv. Det är också viktigt för språkvården att noga följa språkutvecklingen.
Vad är ett vårdat språk?
Klarspråk är språk som är vårdat, enkelt och begripligt – och framför allt anpassat efter mottagarnas behov. Det vanligaste är att man med klarspråk menar myndighetstexter som är skrivna på ett vårdat, enkelt och begripligt språk. Oftast handlar det om skrivna texter, men även det muntliga språket omfattas.
Vad gör ISOF?
Institutet för språk- och folkminnen (ISOF), har till uppgift att samla in, bevara, och forska om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen. De arbetar även med språkvård och språkpolitik och följer svenskans och minoritetsspråkens utveckling i Sverige.
Vad är Språkrådet Vad har de för uppgifter?
Avdelningen ansvarar för språkvården i Sverige inom expertområdena svenska, nationella minoritetsspråk och svenskt teckenspråk och arbetar med flerspråkighet, klarspråk, språkpolitik, språkteknologi och terminologi.
Varför är Finska ett minoritetsspråk i Sverige?
Eftersom finska har talats så länge i Sverige fick finskan år 2000 status som nationellt minoritetsspråk. År 2000 fick finskan också en särställning genom att man skapade så kallade förvaltningsområden. ... Invånarna i dessa kommuner fick rätt att använda finskan i kommunikationen med olika myndigheter.
Vilka sitter i Språkrådet?
Chef för Språkrådet är från och med 1 oktober 2015 Harriet Kowalski. Språkrådet har därtill till uppgift att samordna arbetet med språket i offentlig verksamhet. Myndigheternas språk ska enligt språklagen (2009:600) vara vårdat, enkelt och begripligt.
Vad menas med klarspråk?
Vi kan ge dig stöd i att använda klarspråk. ... Med det menas språk som är vårdat, enkelt och begripligt. Det allra viktigaste är att språket är anpassat efter mottagarens behov.
Vad är det offentliga språket?
Offentligt språk Vi använder det offentliga språket, när vi behöver förklara, utreda eller analysera mer komplicerade företeelser. Vi finner ofta det här språkbruket hos tjänstemän, forskare, samhällsdebattörer och politiker. Ibland kan det urarta och mer likna det vi kallar krångelsvenska eller byråkratsvenska.
Vad gör Institutet för språk och folkminnen?
Institutet för språk och folkminnen har till uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och immateriella kulturarv i Sverige.
Är Isof trovärdigt?
Institutet ska även bedriva forskning samt delta i internationellt samarbete inom sitt verksamhetsområde....Institutet för språk och folkminnen[redigera | redigera wikitext]
Institutet för språk och folkminnen | |
---|---|
Instruktion | SFS 2007:1181 |
Webbplats | www.isof.se |