Vad säger lagen om nyårsraketer?

Innehållsförteckning

Vad säger lagen om nyårsraketer?

Vad säger lagen om nyårsraketer?

Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras. Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.

Vad får man smälla på nyår?

Sedan 2002 rådet det så kallat ”smällarförbud” i Sverige. Smällare får endast användas av den som har rätt utbildning och särskilt tillstånd från kommunen. Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers och liknande mindre produkter som är avsedda att användas inomhus.

Får privatpersoner skjuta raketer?

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är även olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.

Är fyrverkerier olagligt på nyår?

Viktigast att tänka på är att ingen under 18 år får använda fyrverkerier och att de bara får skjutas under några få timmar på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton.

Vad är pyrotekniska artiklar?

Pyroteknik är kunnandet att använda exoterma reaktioner för att framställa värme, visuella effekter och ljud. Prefixet pyro- betyder eld och kommer från klassisk grekiska πῦρ (pyr).

Relaterade inlägg: