Hur mycket riksdagsledamot?

Innehållsförteckning

Hur mycket riksdagsledamot?

Hur mycket riksdagsledamot?

Riksdagen har 349 ledamöter som väljs vart fjärde år då det är allmänna val. En riksdagsledamots dagar kan se mycket olika ut. I kammaren debatterar riksdagsledamöterna viktiga frågor och fattar beslut. En stor del av sitt arbete ägnar ledamöterna åt utskotten, där riksdagens beslut förbereds.

Vad tjänar en riksdagsledamot i månaden?

De 349 ledamöterna i riksdagen har fått påökt med 1 500 kronor i månaden, till 69 900 kronor, från årsskiftet. Arkivbild. Sedan 1994 har arvodena ökat från 26 500 kronor, en ökning med 43 400 kronor. Räknat på ett annat sätt blir det över 160 procent med den senaste höjningen.

Hur mycket betalar politiker i skatt?

Partiskatt i Sverige Det vanliga är att denna ligger på 10% av arvodet (förlorad arbetsförtjänst räknas ej) och pengarna tillfaller den aktuella partiorganisationen.

Har riksdagsledamot?

Sverige. Sedan 1976 har Sveriges riksdag 349 ledamöter. De väljs vart fjärde år som representanter för sina respektive valkretsar runt om i landet. Sedan representationsreformen 1866 utgår arvoden för arbetet i den svenska riksdagen, och ledamöterna har även särskilda pensionsförmåner och traktamenten.

Relaterade inlägg: