Hur stor del av befolkningen var bönder under medeltiden?

Innehållsförteckning

Hur stor del av befolkningen var bönder under medeltiden?

Hur stor del av befolkningen var bönder under medeltiden?

Under medeltiden var omkring 90 procent av Sveriges befolkning bönder. Det var först från och med slutet av 1800-talet som andelen bönder i Sverige började minska från omkring 80 procent av befolkningen, till knappt 40 procent åren innan andra världskriget.

Har bonde förr hos greve?

Skattegården ägdes av en självägande bonde medan kronogården ägdes av staten. I Sverige finns två adelstitlar, greve och friherre. Den senare tilltalades med baron, men hustrun med friherrinna. Den gård där adelsmannen bodde kallades sätesgård.

Hur såg den medeltida staden ut?

Städerna hade lantlig karaktär Låt oss besöka en svensk stad under medeltiden. De flesta husen var små och byggda i trä. Bostadshusen var låga och liknade dem på landet. De hade stall och ladugård, många höll sig med egen ko, verkstäder och kanske en salubod ut mot gatan.

Hur växte den medeltida staden fram?

Kungamakten lockade handelsmän och hantverkare till städerna genom att erbjuda dem privilegier (förmånliga rättigheter). Många tyskar invandrade därför till de svenska städerna. Det skulle efter en tid innebära att den tyska handelsorganisationen Hansan i praktiken styrde över vissa av de svenska städerna.

Relaterade inlägg: