Vad var svarta veckan och varför kallades den så?

Innehållsförteckning

Vad var svarta veckan och varför kallades den så?

Vad var svarta veckan och varför kallades den så?

Under svarta veckan mobiliserades de europeiska stormakternas arméer och försvarsallianserna trädde i kraft. Europa var i krig. Den mördades Österrike-Ungerns ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sophie under ett besök i staden Sarajevo i Bosnien-Hercegovina.

Vad menar man när man pratar om skotten i Sarajevo?

Med skotten i Sarajevo menas morden på den österrikisk-ungerske tronföljaren ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sofie som ägde rum i staden Sarajevo i Bosnien-Hercegovina som då var en österrikisk provins.

Vem var Gavrilo Princip Quizlet?

Vem var Gavrilo Princip? Tronföljaren Franz Ferdinands mördare. Utlöste första världskriget. Var medlem i svarta handen.

Vilka var de viktigaste staterna i de två allianserna?

Länder som var i samma allians, hade lovat att hjälpa varandra om krig utbröt. I den ena alliansen fanns Tyskland, Österrike-Ungern och Italien. Den kallades för trippelalliansen. I den andra gruppen fanns Storbritannien, Frankrike och Ryssland.

Vad kallas veckan i slutet av juli 1914?

Artikel i Nya Arbetartidningen där du kan läsa om ”den svarta veckan” i juli 1914.

Vad menas med storserbien?

Svarta handen (serbiska: Црна рука, Crna Ruka; officiellt Ujedinjenje ili Smrt, "förenande eller döden") var en serbisk nationalistisk, panslavisk och revolutionär hemlig organisation vars mål var att skapa ett Storserbien på Balkan, i likhet med Dusan den stores medeltida rike.

Vilken organisation tillhörde Gavrilo Princip?

Den mördades den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans maka på öppen gata i staden Sarajevo i Bosnien. Mordet förövades av den 19-årige studenten Gavrilo Princip, medlem av den serbiska underjordiska organisationen Svarta handen.

I vilket land fanns den hemliga organisationen Svarta handen?

Terroristorganisationen Svarta handen hade planerat mordet på Österrike-Ungerns ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sophie. Svarta handen var en serbisk terroristorganisation, som hade ett Storserbien1 som mål. En del av medlemmarna kom från Bosnien som hörde till Österrike-Ungern.

Relaterade inlägg: