Vad var Barnkrubbor?

Innehållsförteckning

Vad var Barnkrubbor?

Vad var Barnkrubbor?

När småskolan infördes för barn i lägre skolåldrar försvann småbarnsskolorna. I stället inrättades barnkrubbor i mitten på 1800-talet av stiftelser, församlingar och föreningar för att ge stöd åt fattiga, arbetande mödrar.

När kom Barnkrubba?

Under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet startade barnkrubbor i Stockholms församlingar. Barnkrubborna var föregångare till dagens förskolor. Det var framförallt fattiga och ofta ensamstående mödrar som fick möjlighet att lämna sina barn på barnkrubban under den tiden de yrkesarbetade.

Vilket uppdrag har förskolan förr?

Då delades förskolan upp i daghem och deltidsgrupp. Daghemmens syfte var då till stor del att ta hand om barnen under tiden föräldrarna arbetade, medan deltidsgruppen (deltidsförskola) var skolförberedande verksamhet om tre timmar på förmiddag eller eftermiddag för de barn som snart skulle börja skolan.

När ändrades dagis till förskola?

År 1943 fattade riksdagen beslut om att den svenska förskoleverksamheten skulle benämnas som daghem och lekskola i stället för barnkrubba respektive barnträdgård, trots protester från bland andra Stina Sandels som ville behålla titeln barnträdgård för att värna om Fröbels arv.

Relaterade inlägg: