Vad är typiskt för landskapslagarna från Fornsvenskan 1225 1526?

Innehållsförteckning

Vad är typiskt för landskapslagarna från Fornsvenskan 1225 1526?

Vad är typiskt för landskapslagarna från Fornsvenskan 1225 1526?

Den äldre perioden Därför skrevs många landskapslagar på svenska och med latinsk skrift. En av skrifterna är Äldre Västgötalagen som är den äldsta bevarade texten på svenska och skrevs år 1226. Landskapslagarnas skriftspråk var enkelt och mycket likt talspråket, folket brukade nämligen sprida vidare lagarna muntligt.

När börjar Fornsvenskan?

Fornsvenska (cirka 1225–1526) Fornsvenskan brukar delas in i två perioder: klassisk fornsvenska (ca 1225–1375) och yngre fornsvenska (ca 1375–1526). Under den klassiska fornsvenska perioden etablerar de medeltida landskapslagarna ett skriftligt svenskt lagspråk.

Varifrån lånade vi Sverige ord under fornsvensk tid?

Vi lånade många ord från latin och grekiskan under den här tiden. Många av orden vi lånade hade med kyrkan at göra som t. ex kyrka, präst, biskop, brev, källare och klocka. De latinska och grekiska orden vi lånade var ändå inte i närheten av mängden tyska ord.

Hur såg fornsvenska ut?

Under 1300-talet började man skriva brev på svenska istället för som tidigare, på latin. Detta var mer eller mindre förväntat då skriftspråket under medeltiden inte var normerat på samma sätt som idag, då vi har grammatikor och lexikon som förmedlar en ”riksspråksstandard” av svenskan. ...

Relaterade inlägg: