Hur plantera liljor i kruka?

Innehållsförteckning

Hur plantera liljor i kruka?

Hur plantera liljor i kruka?

Liljor tycker om mycket sol, men inte direkt solljus. Därför bör blomkrukan placeras i halvskugga. Jorden i krukan bör vara lucker och porös. Vid plantering av blomlök, se till att gropen är dubbelt så djup som lökens diameter.

Hur ska liljor skötas?

Liljan är en av de mer hållbara snittblommorna. Placeras gärna något svalt och inte nära frukt eller andra etylenkällor. Vattnet ska vara runt 30°C och bör bytas varje dag. Liljor dricker mycket vatten så det är viktigt att se till att vattnet räcker.

Hur sköter man Lilja i kruka?

Liljor blir långa och man vill inte att krukan ska välta. Välj gärna en kruka med dräneringshål, för att överskottsvatten ska kunna rinna igenom. Liljor gillar inte att stå i blöt jord. Ett lager lecakulor i botten eller grus håller också krukan på plats.

Hur snittar man liljor?

De flesta snittblommor mår bra av att snittas på stjälkarna innan de sätts i vatten. Så även liljor. Gör ett diagonat snitt på stjälkarna och sätt din liljebukett i en ren vas med ljummet vatten (ca 30 grader lär vara lagom). Liljor är törstiga, så se till att du har tillräckligt med vatten i vasen.

När ska man dela liljor?

Odla svarar: Bulbillerna (=bulorna i bladvecken = små lökar) kan man använda till att föröka liljor med. Låt dem "mogna" tills de själva börjar trilla av på hösten. Når de marken bildar de snart rötter med vilka de drar sig så småningom ner i jorden.

Relaterade inlägg: