Vad vinner man på att seriekoppla?

Innehållsförteckning

Vad vinner man på att seriekoppla?

Vad vinner man på att seriekoppla?

Batterier kopplas i serie, då man behöver en större spänning än vad man kan få med ett enda batteri. Batterierna är seriekopplade då de kopplats efter varandra så, att ett batteris pluspol alltid är kopplat till följande batteris minuspol. Tre 1,5 V seriekopplade stavbatterier ger ut en spänning på 4,5 V.

När är det bra med seriekoppling?

Det är vanligt att batterier eller lampor är seriekopplade. Bilden nedan visar exempel på seriekoppling med tillhörande kopplingsschema. I det högra exemplet med två seriekopplade batterier kommer den lampan att lysa dubbelt så starkt. Om man seriekopplar batterier kan man addera deras volt.

Vad är resistansen vid parallellkoppling?

  • Vid seriekoppling flyter samma ström genom motstånden. Vid parallellkoppling delar strömmen upp sig mellan de olika vägarna, och det kan flyta olika mycket ström genom motstånden. Den totala resistansen för motstånd som kopplats i serie är summan av deras resistanser.

Vad är parallellkopplade batterier?

  • Seriekopplade och parallellkopplade batterier – vad är det? Ett 24V system byggs upp genom att två 12V batterier seriekopplas. Pluspolen på batteri 1 kopplas till minuspolen på batteri 2. Över minuspolen på batteri 1 och pluspolen på batteri 2 har du nu 24V.

Vad är den totala resistansen vid parallellkoppling av motstånd?

  • Vid parallellkoppling av motstånd blir den totala resistansen alltid lägre än det lägsta av motstånden, annars har man räknat fel. Den totala resistansen hos ett antal parallellkopplade motstånd kan beräknas med formeln på bilden.

Relaterade inlägg: