Vad är lågt Kreatininvärde?

Innehållsförteckning

Vad är lågt Kreatininvärde?

Vad är lågt Kreatininvärde?

VAD BETYDER ETT LÅGT KREATININ-VÄRDE? Sänkta nivåer kan ses hos personer med låg vikt och liten muskelmassa, ofta på grund av näringsbrist, samt under graviditet. Kreatininvärden under referensvärden har oftas liten klininsk betydelse och indikerar inte något fel på njurarna.

Vad innebär ett lågt kreatininvärde?

  • Vad innebär ett lågt kreatininvärde? Låga kreatininvärden har oftast liten klinisk betydelse. Det kan bero på en rad olika anledningar: Liten muskelmassa ; Hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln) Tidigt stadie av diabetesrelaterat njurproblem; Graviditet - på grund av att njurarnas filtrering av blodet är mer effektiv.

Vad är ett förhöjt kreatininvärde?

  • Ett förhöjt kreatininvärde är en signal om att njurarna inte fungerar som de ska. Men det är inte alltid så att njurarna in fungerar som de ska, utan det finnas en mängd olika anledningar till varför det är så. Det kan bero på: Du har en stor muskelmassa

Varför stiger kreatininvärdet?

  • Höga kreatininvärden i blodet kan bero på att du har en stor muskelmassa. Vätskebrist och uttorkningkan också göra att kreatininvärdet ökar. Kreatininvärdet stiger också om det finns stopp i urinvägarna, som vid njursten eller svår prostataförstoring, stiger också kreatininvärdet.

Hur mycket kreatinin bildas i kroppen?

  • Det är musklernas energireserv. Hur mycket kreatinin som bildas i kroppen beror på hur stor muskelmassa du har. Om du har ätit mycket kött, särskilt kokt kött, kan det göra att kreatininvärdet tillfälligt ökar. Kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna. Liksom många andra ämnen filtreras kreatinin ut i urinen.

Relaterade inlägg: