Vad visar soliditet?

Innehållsförteckning

Vad visar soliditet?

Vad visar soliditet?

Soliditet är ett nyckeltal som anger hur stor del av företagets totala tillgångar som har finansierats med eget kapital. Om soliditeten är 100 procent har alla tillgångar finansierats med eget kapital, men om soliditeten är 20 procent har alltså 80 procent av tillgångarna finansierats via lån.

Vad är en normal soliditet?

Hur hög soliditet som är normal varierar från bransch till bransch men i snitt ligger den runt 30-45%. Formeln för att räkna ut ett företags soliditet är enkel: allt man behöver göra att att dividera företagets justerade egna kapital med dess totala tillgångar.

Vad innebär soliditet och låg soliditet?

  • En soliditet på 100 % innebär finansiering med enbart eget kapital och en soliditet på 0 % innebär att det inte finns något eget kapital alls. En hög soliditet innebär låg finansiell risk medan en låg soliditet kan innebära hög risk för verksamheten. Man brukar kalla en hög soliditet för ”god soliditet” och låg soliditet för ”dålig soliditet”.

Vad är god soliditet och låg finansiell risk?

  • Hög soliditet kallas för god soliditet och innebär låg finansiell risk. Hög soliditet är en tecken på att företaget är stabilt och har en god betalningsförmåga. Det innebär också att företaget lättare kan klara av framtida svårigheter och har större möjlighet att skaffa extern finansiering via lån i framtiden.

Vad är företagets soliditet?

  • Soliditet = Eget kapital ÷ Totalsumma tillgångar. Soliditet formel exempel. I det här fallet är företagets egna kapital 20 300 Mkr.: Tillgångarna, som består av både eget kapital tillsammans med skulderna, är 58 700 Mkr. Soliditet = 20 3 = 0,35 = 35% . Företagets soliditet ligger i det här fallet på 35%.

Vad är en god soliditet för ett företag?

  • En god soliditet höjer företagets kreditvärdighet och gör det som regel lättare att få beviljat banklån. Det behöver inte vara negativt för ett företag att ha en viss procentuell del skulder eftersom många aktiebolag har högre avkastningskrav på sitt egna kapital än vad banken tar i ränta.

Relaterade inlägg: