Varför Kvartiler?

Innehållsförteckning

Varför Kvartiler?

Varför Kvartiler?

Ett bättre sätt att beskriva spridningen runt medianen är att dela in observationsvärdena i kvartiler. ... De två sista värdena som vi måste ta reda på är den nedre kvartilen, som delar de lägre 50 % av värdena i två lika stora delar, och den övre kvartilen, som delar upp de högre 50 % av värdena i två lika stora delar.

När används Kvartiler?

För att beskriva spridningen i variabeln kan man till exempel beräkna kvartiler som delar in populationen i fyra lika stora grupper med hjälp av tre värden. ... Kvartiler brukar betecknas med Q1, Q2 och Q3. Den andra kvartilen Q2 är också medianen. Ett vanligt mått på spridning är kvartilavståndet som är differensen Q3-Q1.

Hur räknar man ut övre och nedre Kvartil?

Nu kan vi bestämma kvartilerna genom att dela halvorna på mitten. Varje halva innehåller ett udda antal värden så kvartilerna kommer vara de värden i datamängden som delar upp varje halva i två delmängder med två tal i varje. Den undre kvartilen ges av det tredje värdet och den övre kvartilen ges av det åttonde värdet.

När ska man inte använda standardavvikelse?

I första hand används standardavvikelse om variabeln är normalfördelad. Om variabeln är snedfördelad ger standardavvikelse en missvisande bild av variabelns spridning och då är det bättre att använda ett annat spridningsmått, exempelvis interkvartilavstånd.

Relaterade inlägg: