Vad visar LPK?

Innehållsförteckning

Vad visar LPK?

Vad visar LPK?

Leukocyter är ett samlingsnamn för våra vita blodkroppar som är en viktig del i vårt immunförsvar. De finns olika typer av vita blodkroppar och ett leukocytprov (LPK) analyserar alla de typer och mognadsgrader av vita blodkroppar som finns i blodet.

Vad räknas som förhöjda leukocyter?

Lätt förhöjt LPK (11-/L): rökare, fysisk eller psykisk stress, bortopererad mjälte, behandling med kortison, litium eller NSAID. Måttligt förhöjt LPK (30-/L): infektion, inflammation, blodcancer. Kraftigt förhöjt LPK (över /L): akut eller kronisk leukemi. OBS!

Vad är B-leukocyter?

  • Leukocyter är ett annat ord för vita blodkroppar, det vill säga de blodkroppar som skyddar kroppen mot bakterier, parasiter, virus och andra saker som vill skada kroppen. B:et i B-leukocyter står för benmärg, platsen där dessa vita blodkroppar produceras och mognar. Klicka här för att läsa mer om Mediseras blodstatus och b-cellertest där test ...

Vad kan bero på ett förhöjt värde av leukocyter?

  • Ett förhöjt värde av leukocyter kan bero på flera olika saker. En lätt höjning kan t.ex. bero på stress, vissa behandlingar, och rökning. Något förhöjt värde kan bero på infektion, inflammation eller leukemi (blodcancer). Högre än så anses vara en kraftig höjning av leukocyter och kan bero på akut leukemi eller infektion.

Vad är leukocyter i urinen?

  • Urinstickan har ett fält som ändrar färg om det finns en ökad mängd leukocyter i urinen. Vad är leukocyter och var finns de? Leukocyter är ett annat ord för vita blodkroppar. De finns i blodet och ingår i kroppens försvarssystem mot bland annat infektioner. Det är vanligt att ha enstaka vita blodkroppar i urinen.

Vad är erytrocyter?

  • Erytrocyter är ett annat ord för röda blodkroppar. Röda blodkroppar är en av blodets beståndsdelar och deras huvuduppgift är att transportera syre till kroppens vävnader. Oftast har du inga eller bara enstaka röda blodkroppar i urinen.

Relaterade inlägg: