Vad väger renhorn?

Innehållsförteckning

Vad väger renhorn?

Vad väger renhorn?

På så vis drabbas inte renen av allmännedkylning. Renen har också gott om blodkärl i näshålan som gör att inandningsluften värms upp och att värmeförlusten via utandningsluften minimeras. En fjällrentjur kan strax före brunsten i september väga 100–150 kg och en renko kan väga 60 till 90 kg.

Vad gör renar för ljud?

Ett knäppande ljud hörs när renarna går Det beror på ett senfäste i bakbenet som glider över ett ben, och på så sätt framkallar ett ljud. Man vet inte säkert vad ljudet har för betydelse, men det kan göra det enklare för renarna att hålla ihop i mörker och dimma.

Varför springer renar runt?

Ute slår nattkylan emot oss. Andedräkten från renarna hänger som morgondimma över gärdan. Oron växer i hjorden när renskötarna, en efter en, går in i hagen med kasttömmarna redo. Renarna springer i cirklar, men ibland byter de riktning, söker upp en ny plats i hagen och börjar rotera åt andra hållet.

Har Vajor horn?

Renen är det enda hjortdjuret där båda könen har horn. Tjuren/sarven och kon/vajan fäller sina horn varje år. Stora horn ger status i flocken. En hanren kan samla ett 'harem' på 25–30 vajor som han uppvaktar.

Relaterade inlägg: