Vad finns i lövskogen?
Vad finns i lövskogen?
Lövskog är en beståndstyp där minst 70% av den totala andelen träd består av lövträd. Arten kan variera, det kan röra sig om sk triviala lövträd (t ex al, björk eller asp) eller ädla (t ex alm, ask, ek eller lind). Vilka arter som utgör lövskogen beror på var i landet man befinner sig.
Vilka växter växer i lövskogen?
Lövskog i Sverige Jordmånen är brunjord. Lövskog består till största del av olika ädellövträd. I lövskogen är flora och fauna mycket rik: harsyra, liljekonvalj, gullviva och blåklocka är några exempel. Djur i lövskogen inkluderar insekter, spindlar, blötdjur och daggmask.
Varför ökar lövskogen?
Klimatet har en direkt påverkan på skogen och skogsbruket. Ett varmare klimat leder till en längre växtsäsong och därmed till en ökad skogstillväxt. Samtidigt medför ett förändrat klimat nya och ökade risker för skador på skogen.
Vad används lövskog till?
Det växer många olika sorters lövträd i lövskogen. Många används i möbeltillverkning som lönn och ask. De två mest värdefulla lövträden vi har i Sverige är ek och bok eftersom de också är de hårdaste träsorterna som växer i den svenska lövskogen. Ekollon är näringsrika och äts av många djur och insekter.
Vart i Sverige finns lövskog?
Den största procentuella andelen lövskogar finns i de sydligaste länen Skåne, Blekinge och Halland, Tabellen visar procent av den produktiva skogsmarksarealen som har lövblandskog, lövskog och ädellövskog. För att klassas som ädellövskog ska lövandelen vara minst 65 % och de ädla lövträden utgöra minst 45 %.