Vad Gills som alkoholist?

Innehållsförteckning

Vad Gills som alkoholist?

Vad Gills som alkoholist?

Din alkoholkonsumtion räknas som riskbruk om: Du som är man dricker mer än 14 standardglas per vecka. Du som är kvinna dricker mer än 9 standardglas i vecka. Du som är man dricker mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle. Du som är kvinna dricker mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle.

Hur vet jag att jag är alkoholist?

Hjärnan och kroppen vänjer sig psykiskt och fysiskt vid alkoholen. Man får svårt att klara sig utan. Både när det gäller missbruk och beroende är ett av de viktigaste kännetecknen att man fortsätter att dricka trots de negativa följderna.

Vad är flervärda alkoholer?

  • Flervärda alkoholer. Alkoholer som har fler än en OH-grupp kallas flervärda alkoholer. Ett vanligt exempel på en sådan är glykol. En sådan molekyl består av en etankedja där två (di på grekiska) väteatomer är utbytta mot OH-grupper. Glykol kan därför också kallas för etandiol.

Hur ska du beräkna din alkoholförbränning?

  • Beräkna din alkoholförbränning Fyll i hur mycket alkohol du druckit under de timmar du drack. Beräkningen bygger på antagandet att du druckit alkoholen jämnt under denna tid. Använd inte denna beräkning som en absolut källa för när du kan köra bil dagen efter, har du druckit så är det alltid säkrast att låta bilen stå dagen efter.

Kan du dricka stora mängder alkohol?

  • Att dricka stora mängder alkohol medför dock risk för skador. Pulsen och blodtrycket ökar när du dricker alkohol. Risken för hjärtarytmier av olika slag ökar, exempelvis förmaksflimmer. Alkohol kan inte rekommenderas för att förebygga kranskärlssjukdomar.

Relaterade inlägg: