Vad är det för böter om man kör med sommardäck?

Innehållsförteckning

Vad är det för böter om man kör med sommardäck?

Vad är det för böter om man kör med sommardäck?

Om polisen ertappar dig med sommardäck fast det är snö eller is på vägen eller om du har dubbdäck när det inte är tillåtet riskerar du böter på upp till 1 000 kronor. Polisen kan också välja att utfärda en varning om det inte är uppenbart att du begått ett fel.

Får man köra med sommardäck på vinterväglag?

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Varför efterdra?

Oavsett om man gör jobbet själv eller om man byter till sommarhjul hos en verkstad behöver hjulbultarna efterdras när man har kört några mil, man brukar säga att det är dags någon gång mellan 5 och 20 mil. Annars finns risken att de lossnar.

Vad händer om man inte Efterdrar hjulen?

Vad händer om muttrarna inte efterdras? – Risken ökar för att hjulet ska lossna, helt klart. Och bara en snabb koll med ett fälgkors eller mutterdragare räcker för att dra fast muttrarna. Det är varken komplicerat eller svårt.

När ska man efterdra däck?

Efterdra hjulbultar Minst två gånger om året byter du däck på bilen, en gång inför sommaren och en inför vintern. Men du kan också råka ut för att behöva byta ett reservdäck. Oavsett när du byter däck är det viktigt att efterdra hjulbultarna ordentligt efter 10-20 mils körning.

Relaterade inlägg: