Vilka högtider finns det inom islam?

Innehållsförteckning

Vilka högtider finns det inom islam?

Vilka högtider finns det inom islam?

Inom islam finns det två stora högtider som firas av många muslimer världen över. Den ena är eid al-adha, som infaller under vallfärden. Den andra är eid al-fitr, som infaller efter fastan.

Vad menas med de fem pelarna?

Det finns fem saker som är extra viktiga för många troende muslimer. Man kan säga att de här fem sakerna bär upp deras muslimska tro, ungefär som pelare. De kallas därför för Islams fem pelare. De fem pelarna är: trosbekännelsen, bönen, allmosan, fastan och vallfärden till Mecka.

Vad är de muslimska högtiderna för muslimer?

  • Detta gör att de muslimska högtiderna (ex. eid al-fitr och eid al-adha) är på olika datum i den svenska kalendern från år till år. För muslimer började det nya året med månaden Muharram, som började den 11 september 2018. Muharram pågår till och med den 9 oktober.

Vad är islams tideräkning och högtider?

  • Islams tideräkning och högtider. Det islamska året följer månens olika faser. Därför har ett islamskt år 3 dagar. Det innebär att det islamiska året är ungefär 11 dygn kortare än vårt eget år. Den islamska tideräkningen utgår från den dag då profeten Muhammed utvandrade från staden Mekka till Medina i Arabien.

Vem bekänner sig till islam?

  • Den som bekänner sig till islam kallas muslim. Islam är världens näst största religion (efter kristendomen), med omkring 1,6 miljarder utövare eller cirka 23 procent av världens befolkning. Det finns flera grenar av islam, varav de två största är sunni som utgör 87–90 % av alla muslimer, samt shia.

Relaterade inlägg: