Vilka fetter finns i olivolja?

Innehållsförteckning

Vilka fetter finns i olivolja?

Vilka fetter finns i olivolja?

Olivolja har ett högt innehåll av omättat fett. Att ersätta mättat fett i kosten mot omättat fett bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. Enkelomättade och fleromättade fettsyror är omättade fetter.

Är det farligt med för mycket olivolja?

Bra för hjärtat Tack vare att olivolja innehåller stora mängder av den kemiska föreningen antioxidanter kan oljan minska risken för hjärtsjukdomar. Samtidigt kan antioxidanterna hjälpa till att bekämpa inflammationer i kroppen, vilket anses vara en ledande orsak till andra sjukdomar som diabetes, alzheimers och cancer.

Vad är dåligt med olivolja?

Alla typer av olja, inklusive olivolja, visar sig bidra till artärskador och även progression av hjärtsjukdom[5]. Olivolja har visats ha samma påverkan på endotelfunktionen som fettrika animalier som korv och ägg[7]. Det är inte bara olivolja, andra oljor har också vistats ha skadliga resultat på endotelfunktionen[8].

Finns det vitaminer i olivolja?

Olivolja innehåller mycket vitamin E som är en kraftfull antioxidant.

Finns det Omega 3 i olivolja?

Både ryps- och olivolja innehåller de för kroppen så nödvändiga alfa-linolen- och linolsyrorna. Omega-6-seriens linolsyra fås ur många av växtrikets produkter, medan omega-3-seriens alfa-linolensyra igen endast finns i ett fåtal källor. I hundra gram olivolja finns 0,5 g alfa-linolensyra, i samma mängd rypsolja 10,9 g.

Relaterade inlägg: