Vad har hänt med vattnet i Uppsala?

Innehållsförteckning

Vad har hänt med vattnet i Uppsala?

Vad har hänt med vattnet i Uppsala?

Tidigare prover har inte visat på otjänligt vatten, utan det är ett av provsvaren från en av våra ordinarie provplatser som i mars visade på risk för otjänligt dricksvatten i Björklinge, Skuttunge och Läby. Inga föroreningar har hittats i vattnet som går ut från vattenverket.

Kan man dricka vattnet i Björklinge?

Ett provsvar på dricksvattnet i Björklinge har visat på för höga halter av PAH. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderar därför Uppsala Vatten att inte använda dricksvatten från det kommunala ledningsnätet till dryck eller matlagning i Björklinge, Läby och Skuttunge. Det går bra att duscha och spola i toaletterna.

Hur är vattnet i Uppsala?

Vattnet är mjukt under 5 °dH och hårt från 10 °dH och högre. Större delen av Uppland har kalkrika jordlager som gör att grundvattnet blir hårt. Fluorid är ett naturligt ämne i marken. Lämplig mängd fluorid i dricksvattnet för att förebygga karies är 0,8–1,2 milligram per liter.

Var kommer Uppsalas vatten ifrån?

De flesta i Uppsala kommun får sitt dricksvatten från grundvatten som finns i bland annat Uppsalaåsen. För att vattennivån i åsen inte ska sjunka fylls åsen på med vatten från Fyrisån.

När hämtas mina sopor Uppsala?

Vi på Uppsala Vatten ansvarar för insamling och återvinning av hushållsavfallet och grovavfallet....Öppettider kundtjänst.
VeckodagarTider
Torsdag08.00-15.00
Fredag08.00-12.00
Lunchstängt alla dagar12.00-12.30

Vad är PAH i dricksvatten?

Vad är PAH? PAH står för Polycykliska aromatiska kolväten och är en grupp av flera hundra föreningar som bildas när organiska material hettas upp eller förbränns ofullständigt.

Relaterade inlägg: