Kan eldas med ved?

Innehållsförteckning

Kan eldas med ved?

Kan eldas med ved?

Veden. Om du har en vedeldad panna är det först och främst viktigt att den eldas med ved och inget annat. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande är inte tillåtet eftersom det ger utsläpp av giftiga ämnen. Veden ska vara lagom torr, vilket innebär en fukthalt på 15-20 procent.

Hur många i Sverige eldar med ved?

I Sverige värms 20–25 procent av alla villor upp med vedeldning som huvudsaklig värmekälla. Kamin och spis används ofta för vedeldning.

Får man elda med ved i tätbebyggt område?

Det tar cirka ett år för veden att torka. Kapning och klyvning av ved inom tätbebyggt område är direkt olämpligt med tanke på ljudstörningar. Det är förbjudet och kan vara straffbart att elda med avfall, målat eller tryckimpregnerat trä, spånplattor eller dylikt. Använd endast torr lövved.

Hur länge brinner en kamin?

Brinner 8 timmar på ett fullt ilägg förutsatt att den körs i underförbränningsläget.

Hur länge ska man elda i en kamin?

Checklista för att elda i eldstad: Har du ingen eldningsinstruktion är en bra tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme. Mer än så kan leda till överhettning. Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.

Hur många vedträn i kamin?

Lägg i en försiktig brasa med ca 1,5 kg torr och fin tändved (ved som är 2-5 cm i diameter) och låt den brinna ned till glödbädd. Lägg sedan in ett par vedträn i taget och trivselelda. Vräk alltså INTE in 4-5 kg ved när du tycker att brasan kommit igång.

Relaterade inlägg: