Hur bokföra Hyrbilskostnader?

Innehållsförteckning

Hur bokföra Hyrbilskostnader?

Hur bokföra Hyrbilskostnader?

Kostnaderna för hyra av en personbil som utgör ett operationellt leasingavtal klassificeras som övriga externa kostnader och bokförs i kontogrupp 56. En leasad personbil i ett finansiellt leasingavtal redovisas som maskiner och inventarier i kontogrupp 12 och som en långfristig skuld i kontogrupp 23.

Får man dra moms på bilköp?

Du får dra av momsen på alla driftskostnader om bilen är en anläggningstillgång (tillhör inventarierna i verksamheten) eller har hyrts för användning i företaget. Det räcker med att bilen används delvis i företagets momspliktiga verksamhet. Du får därför dra av momsen på driftskostnader även när bilen används privat.

Hur mycket moms får jag dra av?

Om varan eller tjänsten används till 95 procent eller mer i din momspliktiga verksamhet får du dra av hela momsen. Du får också dra av hela momsen om din verksamhet är momspliktig till mer än 95 % och den ingående momsen på inköpet inte överstiger 1 000 kr.

Hur bokför man drivmedel?

Utgifter för drivmedel såsom bensin, diesel, biogas, olja och el bokförs i kontogrupp 14, i kontoklass 4 och i kontogrupp 56.

Hur bokföra miljöbilspremie?

Miljöbilspremie på köpt fordon, hantera avskrivning

  1. B: Behöver företaget justera avskrivning gjord år 2019 på bilens inköpspris nu när premien sänkt inköpspriset?
  2. nov 2019: inköp bokas debet konto 1241 och kredit konto 19 000kr.

Relaterade inlägg: