När bokförs utgående moms?

Innehållsförteckning

När bokförs utgående moms?

När bokförs utgående moms?

Vilket BAS-konto har utgående moms? Utgående moms konteras (bokförs) normalt i kredit på BAS-konto 2611 om det är 25%. Detta kontonummer kan skilja sig åt beroende på momssats och kontoplan i ditt bokföringsprogram. Är det 12% brukar det vara 2621 och är det 6% utgående moms är det 2631.

Hur fungerar moms på varor och tjänster?

  • Så här fungerar moms. Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen ingår oftast i priset och är därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare ska du däremot deklarera och betala moms.

Hur ska du anmäla momsregistrering till Skatteverket?

  • Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms, ska du vara momsregistrerad. Du anmäler momsregistrering till Skatteverket. I din anmälan ska du bland annat lämna uppgift om hur stor försäljning du beräknar i din verksamhet, hur ofta du vill redovisa moms och vilken redovisningsmetod du använder.

Hur ska du ta ut moms vid försäljning av varor till utlandet?

  • Moms vid försäljning av varor till utlandet. Du ska inte ta ut moms när du säljer och skickar varor till en momsregistrerad köpare i ett annat EU-land som har ett giltigt momsregistreringsnummer (VAT-nummer). Istället ska köparen redovisa moms i sitt land. Är köparen däremot inte momsregistrerad ska du ta ut svensk moms.

Relaterade inlägg: