Vad menas med att dra av momsen?

Innehållsförteckning

Vad menas med att dra av momsen?

Vad menas med att dra av momsen?

Att lyfta moms Redovisar du moms får du (med vissa undantag) lyfta all moms som du betalar, dvs du får tillbaka dessa pengar från staten i samband med momsredovisningen.

Vad är moms på varor och tjänster?

  • På de flesta varor och tjänster är det 25 procent moms. Men det finns undantag. Det är till exempel 12 procent moms när du säljer matvaror i butik eller serverar mat på restaurang. Det är 6 procent moms på böcker, tidningar, taxi och vissa kultur- och idrottsevenemang. Och det är 0 procent moms på sjukvård och tandvård.

Vad gäller moms vid försäljning av tjänster till utlandet?

  • Moms vid försäljning av tjänster till utlandet När du säljer tjänster till momsregistrerad köpare i ett annat EU-land är huvudregeln att du inte ska ta ut moms. Är köparen däremot inte momsregistrerad (oftast konsumenter) ska du normalt lägga på moms. För vissa typer av särskilt reglerade tjänster gäller inte huvudreglerna.

Vad är momsbefriat inom finanstjänster?

  • Båtar som ska transportera passagerare på öppet hav, yrkesmässiga båtar för handel och fisk samt sjöräddning är undantagna från momsplikten. När det gäller finanstjänster så finns det undantag även om mycket är momsbefriat inom bank och finans.

När säljer du tjänster till momsregistrerad köpare i ett annat EU-land?

  • När du säljer tjänster till momsregistrerad köpare i ett annat EU-land är huvudregeln att du inte ska ta ut moms. Är köparen däremot inte momsregistrerad (oftast konsumenter) ska du normalt lägga på moms. För vissa typer av särskilt reglerade tjänster gäller inte huvudreglerna.

Relaterade inlägg: