Varför ska du inte sitta för nära ratten?

Innehållsförteckning

Varför ska du inte sitta för nära ratten?

Varför ska du inte sitta för nära ratten?

Enligt Motormännen har 9 av 10 förare en felaktig körställning, vilket både kan förstöra ergonomin och vara extra farligt om olyckan är framme. Vanliga fel när det kommer till körställning handlar om att man sitter för långt från ratten, har bältet för högt upp och att nackstödet sitter för lågt.

Hur ska det se ut i backspeglarna?

En bra riktlinje att utgå ifrån är att en femtedel av den innersta sidan av spegeln ska täckas av bilen. Du ska alltså bara se lite av bilens sida i spegeln. På resterande del bör du se bakomvarande trafik. Ser du för mycket av din egen bil i sidospeglarna blir den s.k. döda vinkeln alldeles för stor.

Vad ska du tänka på när du kör ett fordon som har krockkudde?

Märkning är nödvändig. Om en bil har krockkudde framför passagerarplatsen måste det finnas ett varningsmärke som tydligt varnar för att montera och använda en bilbarnstol där. Märket ska placeras väl synligt. Vid besiktningen kontrollerar man att rätt märkning finns.

I vilken ordning ska man kolla speglarna?

Innan du signalerar med blinkers vid högersväng ska du först kolla backspegel samt höger sidospegel, vid vänstersvängar måste du även kolla den döda vinkeln innan du svänger.

Hur ofta bör man titta i backspegeln?

Du ska titta i backspeglarna innan i stort sett ALLT du gör som har med fartändring och förflyttning i sidled att göra. Detta innebär att det blir en hel del tittande i backspegeln, utöver det så tycker jag att amandas 10 sekunder låter som en rimlig tid när man bara ligger på vägen.

Hur långt från ratten ska man sitta?

När du väl har justerat höjden är det dags att ställa in avståndet mellan stolen och ratten. En tumregel är att du ska kunna vila handlederna på rattens övre kant när du sträcker ut armarna. Då sitter du perfekt!

Vad heter Spegeln i bilen?

Backspegel är ett hjälpmedel för att hålla uppsikt bakåt vid körning med fordon. Backspeglar monteras invändigt i fordonet, eller utvändigt som sidospeglar. Backspegel är även ett bildligt uttryck för återblick, att titta i backspegeln.

Relaterade inlägg: