Hur funkar pant?

Innehållsförteckning

Hur funkar pant?

Hur funkar pant?

Pant betyder att du, i samband med att du köper av en dryck, lånar en burk eller en PET- flaska mot en avgift. Avgiften betalas sedan tillbaka när du lämnar tillbaka burken eller flaskan, dvs när du pantar den i pantautomaten.

Vilka flaskor är det pant på?

Glasflaskor med pant, så kallade returflaskor, finns för öl och cider. De pantas i mataffären. Glasflaskor utan pant lämnas till återvinning. Sortera som färgat eller ofärgat glas.

I vilka länder finns pant?

Pant i olika länder

  • Sverige.
  • Finland.
  • Norge.
  • Danmark.

Hur funkar en pantmaskin?

I pantmaskinen tömmer du hela säcken med pant i ett fack. På bara ett par minuter sorterar och räknar automaten ett hundratal förpackningar. När det är klart väljer du hur du vill få panten utbetald.

Är det pant på spritflaskor?

Alla burkar och flaskor som har ett svenskt pantmärke ingår i det svenska pantsystemet. De förpackningarna har klarat av vår granskning innan de anslutits och är på så sätt garanterade att kunna återvinnas till nya burkar och flaskor.

Hur mycket pant är det på en glasflaska?

Att panta flaskor Glasflaskor – 60 öre utbetalas i pant för en 33 cl returflaska i butik. För en 50 cl flaska betalar man ut 90 öre i pant i butiken. Plastflaskor som PET-flaskor. För mindre flaskor är det 1 krona i pant och för de större 2 kronor.

Relaterade inlägg: