Varför har jag prickar på bröstvårtan?

Innehållsförteckning

Varför har jag prickar på bröstvårtan?

Varför har jag prickar på bröstvårtan?

När mynningen till mjölkgångarna blockeras av koagulerad mjölk eller när ett tunt lager av hud växer över och täpper till mynningarna kan små vita eller gula prickar bildas på bröstvårtan.

Vad är en vårtgård?

Även bröstvårtan och vårtgården förändras och ökar i storlek och blir brunpigmenterade. De små knottrorna på vårtgården, Montgomerys körtlar, blir tydligare. De utsöndrar talg som håller vårta och vårtgård smidig och motverkar bakterietillväxt. Doften från sekretet triggar barnets instinkt att söka bröstvårtan (1).

Var vårtgård?

vårtgård, areola mammae, det brunpigmenterade hudområdet omkring bröstvårtan.

Kan man ha finnar på bröstvårtorna?

Du kan få finnar Eftersom en sportbehå sitter väldigt tajt kommer också alla bakterier väldigt nära huden. När du rör på dig gnuggas svetten och bakterierna mot din hud. Tvättar du inte din behå efter varje träningspass så kommer det snart dyka upp små röda objudna gäster.

Vad finns under vårtgården?

Inuti brösten finns muskler, fett och körtlar Bröstkörtlarna kallas också för mjölkkörtlar. Från mjölkkörtlarna finns det så kallade mjölkgångar som går till bröstvårtan. Det gör att personer som har en tjejkropp kan amma, men det brukar inte bildas mjölk i mjölkkörtlarna hos dem som har en killkropp.

Varför är ena bröstet större?

Om du får ont eller känner en knöl i ena bröstet bör du söka vård. Kontakta också sjukvården om du har indragningar i huden eller andra ensidiga förändringar på bröst eller bröstvårta. Sök vård akut om du får plötslig smärta i bröstkorgen i mer än 15 minuter.

Relaterade inlägg: