Vad skiljer en atom från en annan atom?

Innehållsförteckning

Vad skiljer en atom från en annan atom?

Vad skiljer en atom från en annan atom?

Atomkärnan utgör nästan hela atomens massa, då protonen och neutronen båda är cirka 1800 gånger tyngre än elektronen. Elektronerna befinner sig i elektronmolnet som omger kärnan och detta elektronmoln är många gånger större än kärnan. En atom är ungefär 0,1 nanometer (1 ångström) i diameter.

Hur många atomer brukar det vara i en molekyl?

Flera atomer bildar tillsammans en molekyl. Då sitter två eller flera atomer ihop. En del molekyler kan vara rätt så enkla. Två syreatomer bildar till exempel en syrgasmolekyl, som har den kemiska beteckningen O2.

Varför O2 och inte O?

Kemisk beteckning är O, och som förekomst av fri gas är beteckningen O2 eftersom atomerna inte förekommer ensamma vid ren syrgas utan bildar en molekyl av två syreatomer.

Vad är skillnaden mellan O och O2?

Syre har den kemiska beteckningen O, och i syrgas sitter syreatomer ihop två och två, O2. Föreningar mellan syre och andra ämnen kallas oxider. Metalloxider är alltid i fast form, oxider av ickemetaller oftast i gasform vid rumstemperatur. Ett undantag är oxiden som bildas av väte och syre.

Är Molekylbindning och Molekylförening samma sak?

Molekylbindning kallas också kovalent bindning eller elektronparbindning. Vid molekylbindning delar atomen på en eller flera elektroner för att uppnå ädelgasstruktur. Hos grundämnen som har gasform vid rumstemperatur är det vanligt att dela på elektroner till exempel syre, kväve, väte, fluor och klor.

Vad är Valenselektroner för något och varför är de intressanta?

En valenselektron är en elektron i atomens yttersta skal (valensskalet). Antalet valenselektroner har stor betydelse för vilka kemiska föreningar atomen kan ingå i, det vill säga antalet bestämmer atomslagets kemiska egenskaper. ... Som flest kan det finnas åtta valenselektroner i det yttersta skalet.

Relaterade inlägg: