Vad är ett Blandsår?

Innehållsförteckning

Vad är ett Blandsår?

Vad är ett Blandsår?

Kombinationen av nedsatt känsel och minskad cirkulation ökar risken för svårläkta sår och komplikationer. Bensår som orsakas av både venös och arteriell insufficiens kallas blandsår eller kombinationssår.

Hur blir man av med bensår?

För att såret ska kunna läka måste blodet få hjälp att cirkulera från benet, så att svullnaden går ner. Då får du så kallad kompressionsbehandling. Det innebär att du lindas med elastiska bandage eller får använda särskilda kompressionsstrumpor. Kompressionsbehandling minskar svullnaden i benen.

Vad menas med ett venöst bensår?

BAKGRUND. Svårläkta venösa bensår definieras som "sår nedanför knäleden som inte läker eller förväntas läka inom sex veckor och där orsaken är venös insufficiens". Ett "bensår" är ett symtom på underliggande sjukdom och inte en diagnos i sig, varför man alltid måste fastställa bakomliggande orsak/orsaker.

Hur lägger man om ett venöst bensår?

Venösa bensår, omläggning

  1. Sätt upp mål och delmål för sårbehandlingen, till exempel. ...
  2. Dokumentera genom att rita av sårets omkrets på plastfilm.
  3. Beskriv sårets utseende enligt en fastställd mall. ...
  4. Om såret förvärras eller inte visar tecken på läkning inom tre månader bör diagnos och behandling omprövas.

Vad är arteriella bensår?

  • Arteriella bensår. Vid arteriella sår är anamnesen är viktig och rökning efterfrågas alltid. Sår som beror på förträngning av benets artärer är oftast smärtsamma. Smärtan ökar vid högläge och lindras av att benet sänks. Såren ser ofta torra och utstansade ut och kan sitta både på underbenet och på foten.

Har patienter med arteriella bensår underliggande sjukdomar?

  • Många patienter med arteriella bensår har underliggande sjukdomar och symtom på hjärt-kärlsjukdom. De kan få bröstsmärtor vid ansträngning, smärta i benen vid gång och ha nedsatt gångförmåga.

Varför är arterella bensår smärtsamma?

  • Arteriella bensår är oftast smärtsamma, och smärtan ökar med ökande grad av lokal syrebrist. Det vill säga att smärtan ökar när benen lyfts upp och förbättras när fötterna hänger ned. Vissa patienter med uttalad vilosmärta sover sittande i en stol med benen nedåt.

Vad är arteriella sår?

  • Arteriella sår uppstår som en följd av otillräcklig blodtillförsel, vilket ger syrebrist (ischemi) i hud och underliggande vävnader. Den vanligaste bakomliggande orsaken är ateroskleros (åderförfettning) i artärerna i lår, ben och/eller fötter.

Relaterade inlägg: