Hur stor är risken för återfall i bröstcancer?

Innehållsförteckning

Hur stor är risken för återfall i bröstcancer?

Hur stor är risken för återfall i bröstcancer?

Tumörstorlek och spridning avgör risk Högst risk för återfall med spridd cancer, cirka 40 procents risk över en 15-årsperiod, hade kvinnor med stora tumörer och fyra eller fler cancerdrabbade lymfkörtlar. För kvinnor med mycket små tumörer och friska lymfkörtlar var den 15-åriga risken runt tio procent.

Hur länge kan man leva med spridd bröstcancer?

Idag är det uppskattningsvis 5 500 kvinnor som lever med spridd bröstcancer och 1 500 kvinnor insjuknar årligen. Man kan leva olika länge med sjukdomen, men i genomsnitt lever hälften av dessa patienter kortare än tre år2.

Hur stor kan en knöl i bröstet vara?

Om man känner en slät och rund knöl – som man nästan kan flytta runt i bröstet – då är det oftast en godartad knöl. Den ska man ändå låta undersöka. – En cancertumör är kantig, mera oregelbunden och fastare. Man kan själv upptäcka en cancertumör på cirka en centimeter.

Hur stor är chansen att överleva lungcancer?

Dessutom har flera av dem som drabbas av lungcancer också andra rökrelaterade sjukdomar. De senaste åren har dock 10-årsöverlevnaden ökat något. År 2016 var 10-årsöverlevnaden 11 procent bland män, och 17 procent bland kvinnor (5). I Sverige har det under lång tid bedrivits ett aktivt arbete mot tobaksrökning.

Hur länge kan man leva med spridd?

Tidigare var medianöverlevnaden för patienter som fick cellgiftsbehandling cirka 9 månader. Med nya behandlingar har medianöverlevnaden ökat till 28 månader för gruppen som har fått immunterapi, visar siffror från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Stora framgångar ses också för flera andra diagnoser.

Relaterade inlägg: