Hur ofta byter man en PEG?

Innehållsförteckning

Hur ofta byter man en PEG?

Hur ofta byter man en PEG?

PEG är en mjuk slang som sitter på övre delen av buken och går in i magsäcken. Den förankras utan stygn med en fästplatta vid huden. Slangen ska sitta kvar i minst 8 veckor för att en kanal mellan hud och magsäck ska etableras. Slangen bör bytas efter ca 3 månader eller vid skada/deformering.

Hur lång tid tar sondmatning?

Intermittent med sondmatningsaggregat, vilket innebär att matningen sker under 2-3 timmar med uppehåll emellan. Som bolusmatning, vilket innebär att matningen sker med hjälp av sondspruta under cirka 20-30 minuter och att mängden vanligtvis motsvarar en måltid.

Hur utförs sondmatning?

Endoskopi: Gastrostomissonden kan föras in med hjälp av ett endoskop. Denna sond kallas perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG). Ett endoskop är ett lång smal slang med en kamera och ljus i änden. Det passerar genom munnen och halsen, ner i matstrupen och ner i magsäcken (PEG) eller in i tunntarmen (jejunum; PEG-J).

Hur byter du kateter och uppsamlingspåse?

  • Byta kateter och uppsamlingspåse. Du behöver byta kateter om du ska ha den under en längre tid. Ofta byter en sjuksköterska eller undersköterska katetern varannan till var tredje månad. Du byter uppsamlingspåse själv, om du har en sådan. Den byter du med fem till sju dagars mellanrum. Katetrar finns i olika utföranden

Vad är kateter för engångsbruk?

  • Urinkateter för engångsbruk, 40 cm. Kateter är ett rörformat medicinskt "instrument", numera vanligtvis av olika plastmaterial, som är avsett att föras in i kroppen, för att man ska kunna tömma ut vätska, införa läkemedel, alternativt kunna införa andra medicinska instrument.

Vad betyder kvarliggande kateter?

  • Katetern kallas också RIK som står för ren intermittent katerisering. Kvarliggande kateter som sätts genom urinröret, KAD. Katetern hålls ofta stängd med en propp eller en klämma och öppnas när du behöver kissa. KAD som står för kateter à demeure, vilket betyder kvarliggande kateter.

Vad är andra katetrar?

  • Övriga katetrar 1 PVAC-kateter (Pulmonary vein ablation catheter) som används för behandling av förmaksflimmer. 2 Katetrar som används vid ballongvidgning av hjärtkärl och andra kärl exempelvis i benen. 3 CDK-kateter (central dialyskateter), en grövre CVK med två kanaler som används vid dialysbehandling via blodet.

Relaterade inlägg: