När ska man upprätta koncernredovisning?

Innehållsförteckning

När ska man upprätta koncernredovisning?

När ska man upprätta koncernredovisning?

Som huvudregel skall en koncernredovisning upprättas om villkoren för koncern är uppfyllda, dvs om ett företag har ett bestämmande inflytande över ett annat företag. Lättnadsregler har dock tillkommit så att det idag finns undantag för kravet.

Vad är en Underkoncern?

Vad är en underkoncern? Ett moderföretag (företag A) kan äga ett eller flera dotterföretag (företag B). ... Företag B och företag C bildar då en underkoncern, i vilken företag B är moderföretag. En koncernredovisning är upprättad som om moderföretaget och dess dotterföretag vore en enda ekonomisk enhet.

När är det en koncern?

Enligt aktiebolagslagen är ett moderbolag och dess dotterföretag tillsammans en koncern (1 kap 11 § ABL). Det som kännetecknar en koncern är att moderbolaget har ett bestämmande inflytande över alla sina dotterföretag. Detta kan moderbolaget ha genom direkt eller indirekt ägande och på olika sätt.

Vilka bolag måste upprätta koncernredovisning?

Moderbolag i en större koncern måste upprätta koncernredovisning....Med större koncerner avses koncerner som uppfyller mer än ett av följande villkor under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren:

  • mer än 80 miljoner kronor i nettoomsättning.
  • mer än 40 miljoner kronor i balansomslutning.
  • fler än 50 anställda i medeltal.

Vad menas med koncernredovisning?

Koncernredovisningen är en särskild årsredovisning som ett moderföretag upprättar utöver sin vanliga årsredovisning. Koncernredovisningen omfattar moderföretaget och alla dess dotterföretag och beskriver deras finansiella ställning som om de vore en enda ekonomisk enhet.

Vem ska upprätta en koncernredovisning?

  • Huvudregeln är att alla koncerner ska upprätta en koncernredovisning (ÅRL 7:1). Det finns dock undantag. En underkoncern behöver oftast inte upprätta koncernredovisning om det finns ett moderföretag som upprättar en koncernredovisning som inkluderar företaget och alla andra företag i koncernen.

Vad är en mindre koncern i Årsredovisningslagen?

  • En mindre koncern definieras i årsredovisningslagen som en koncern som inte är större. En större koncern är en koncern som antingen är noterad eller uppfyller mer än ett av de kriterier som anges i årsredovisningslagens första kapitel. I dagligt tal kallar vi dessa för regeln eller 48/96 regeln.

Har moderföretaget upprättat en koncernredovisning?

  • Det finns tre undantag som gör att ett moderföretag inte behöver upprätta en koncernredovisning. Om moderföretaget inte upprättar en koncernredovisning på grund av något av undantagen ska det finnas en förklaring av det i en not. Undantag: Koncernen är en mindre koncern Undantag: Moderföretaget är även ett dotterföretag, i vissa fall

Relaterade inlägg: